Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Μερόπη Πλειάδα
Μερόπη > Σημαντικά Πρόσωπα (5)
Πλειάδες οι εφτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα Elihu Vedder
Αρχαία Ελληνική θεότητα, μια από τις επτά Πλειάδες αδελφές, θυγατέρες του Άτλαντα και της Πλειώνης, (Αλκυόνη, Στερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Μαία, Μερόπη, Ταϋγέτη). Στις Πλειάδες συμπεριλαμβάνουν κάποιοι και τα ονόματα Λαμπηθώ, Παρθενία, Πλαυκία, Πρώτις, Στονυχία.

Σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου.

Τις Πλειάδες (σήμερα γνωστές σαν Πούλια) ερωτεύτηκε ο γίγαντας Ωρίωνας που τις κυνήγησε για πέντε χρόνια για να τις απαγάγει. Ζήτησαν τη βοήθεια του Δία για να τον αποφύγουν και αυτός τις μετάτρεψε σε αστερισμό. Εκεί τις ακολούθησε και ο Ωρίωνας σαν αστερισμός που τις κυνηγάει μέχρι σήμερα.

Ο συγκεκριμένος αστερισμός φαίνεται να πέφτει στην θάλασσα στην αρχή του χειμώνα (για να ξεφύγουν από τον Ωρίωνα). Εμφανίζεται δε ξανά πάνω από τη θάλασσα γύρω στα τέλη Μαΐου που ξεκινά το Καλοκαίρι και πάλι ο Ωρίωνας εμφανίζεται στο ξοπίσω τους.

Οι Πλειάδες ήταν επίσης αδελφές των Υάδων και της Νύμφης Καλυψούς, που υποδέχθηκε τον Οδυσσέα στο νησί της, Ωγυγία (ένα από τα νησάκια που αποτελούν σήμερα την Μάλτα).
Εορταστικές Ημερομηνίες
1 Δεκεμβρίου Μερόπη Πλειάδα ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Αρχή του Χειμώνα που πέφτουν οι Πλειάδες στην θάλασσα.
Πληροφορίες για το όνομα Μερόπη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο μείρομαι=μερίζω και το όψ=φωνή κι σημαίνει αυτόν που μιλά ενάρθρως άρα όμορφα. Το επίθετο μέροπες δόθηκε στους ανθρώπους διότι μόνοι αυτοί μιλούν ενάρθρως.
Αντίστοιχο Ανδρικό: Μέροψ
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Μερόπη, Μεροπηίς, Μεροπηΐς, Μεροπία, Μεροπίς, Μέροπις, Μεροπίτσα, Μυρόπη, Μύρω, Μυρώπη, Όπη, Πία, Πίτσα, Πόπη, Ρόπη
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Θεότητα Νεράιδα Νύμφη Πλειάδα Ατλαντίδα
Κατάλογος:
Μέρμερος Μέρμησα Μέρμνων
«
Μερόπη
»
Μέροψ Μέρσα Μερσεϊντα



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Άγιου Αββακούμ, Κύριλλος και Μυρώπη
Η Αγία Μυρώπη (ή Μερόπη) θανατώθηκε επειδή έθαψε το πτώμα του Αγίου Ισίδωρου του ναύτη, που άφησαν άταφο οι εκτελεστές του.

Απολυτίκιο
2
Θυγατέρα του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδελφή των Ηλιάδων Αιγιάλης, Αίγλης, Αιθερίας και ίσως της Ηλίας, της Φοίβης και της Διοξίππης. Αδελφή επίσης του Φαέθωνα και του Ηλία.

3
Άλλο όνομα της συζύγου του Πολύβιου που ανέθρεψε τον Οιδίποδα στην Κόρινθο
4
Κόρη του βασιλιά της Κω, Μέροπα.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία