(340 – 285 π.Χ.) Γιός του Τήλεφου, πολύ γνωστός, αρχαίος Έλληνας, ελεγειακός ποιητής της Αλεξανδρινής εποχής, του 3ου αιώνα π.Χ. από την Κω.
Υπήρξε διδάσκαλος του Πτολεμαίου Β'. Έγραψε πολλά επιγράμματα και ελεγείες, δασώθηκαν όμως μόνο 16 επιγράμματα. Ας όψονται αυτοί που τα κατέστρεψαν. Θεωρείται από τους κορυφαίους του είδους.
Η ελεγεία είναι είδος αρχαίου Ελληνικού ποιήματος που αναπτυσσόταν σε δίστιχες στροφές και που αρχικά είχε χαρακτήρα θρησκευτικού ύμνου. Συνήθως οι ελεγείες στην αρχαία Ελλάδα απαγγέλλονταν ή τραγουδιόντουσαν με συνοδεία αυλητών. Στην εξέλιξη τους περιέλαβαν κι άλλες μορφές όπως, αγάπης, επιγραμματικές, έρωτα, ηθοπλασίας, θριάμβου, λύπης, σοφιστικές, κτλ.
Χαρακτηριστικότερο, κλασικό παράδειγμα ελεγείας αποτελεί το, παγκόσμια γνωστό και περίφημο επίγραμμα των πεσόντων Λακεδαιμονίων στις Θερμοπύλες που συνέγραψε ο Σιμωνίδης ο Κείος:
Σε καιρό, κατά χριστιανών, διωγμών (125 μ.Χ.), και όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αδριανός (117 - 138 μ.Χ.), ο Φιλητός με τη σύζυγο του Λυδία και τα δυο τους παιδιά, συνελήφθησαν και τους ζητήθηκε ν' αρνηθο
...
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Σύβαρη της Νότιας Ιταλίας νικητής στην 41η Ολυμπιάδα το 616 π.Χ. στην Πυγμή (πυγμαχία) Παίδων. Από τα πρώτα αγωνίσματα στα Ολύμπια, όπως αναφέρεται και στα Ομηρικά
...