Η Σελήνη εν μέσω του Εωσφόρου και του Έσπερου Άγνωστος
Σύμφωνα με μια εκδοχή ο Έσπερος ήταν δίδυμος αδελφός του Εωσφόρου, γιοί του Αστραίου (προσωποποίηση του έναστρου ουρανού), και της Ηούς (θεά της αυγής). Πρώτος, ο Έσπερος, ανέβηκε στο όρος Άτλας για να παρατηρήσει τα αστέρια, όμως τον άρπαξε μια θύελλα και βρέθηκε στον ουρανό. Από τότε οδηγεί τον ήλιο στη δύση του και δημιουργεί για μας όλα τα όμορφα ηλιοβασιλέματα. Αυτός είναι που εμείς σήμερα ονομάζουμε Αποσπερίτη, το πρώτο άστρο της νύχτας, ο πλανήτης Αφροδίτη.
Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'εσπέρα' που προέρχεται από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘έως’=ημερήσιο φως και ‘πέρας’=τέλος και καλύπτει το χρονικό διάστημα από την ώρα που δύει ο ήλιος ως την ώρα που επικρατεί το σκοτάδι.
Εδώ μπορούμε τώρα να θυμηθούμε το ‘ανέσπερο φως’ το φως δηλαδή που δεν τελειώνει ποτέ, ‘δεν έχει πέρας’ και φωτίζει τον ‘Πανάγιο Τάφο’. Είναι από αυτή τη λαμπάδα, που διατηρείται πάντα αναμμένη, που παίρνει, κάθε χρόνο, κάθε ανάσταση, ο Πατριάρχης το Άγιο φως και το στέλνει σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.
Οι Άγιοι Έσπερος, Ζωή και τα τέκνα τους Κυριάκος και Θεόδουλος έζησαν το 2ο μ.Χ. αιώνα στο χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.). Η καταγωγή τους ήταν από την Παμφυλία και ανήκαν ως δούλοι
...