Ο Μάρκος Πόρκιος Κάτων (Marcus Porcius Cato 234 – 149 π.Χ) προπάππος του Κάτωνα του νεώτερου, ήταν Ρωμαίος πολιτικός που θεωρούσε τον ελληνικό τρόπο ζωής σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως πίστευε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία προερχόταν από την Καρχηδόνα. Τόσο πολύ το πίστευε που κάθε ομιλία του στη Σύγκλητο τελείωνε με την πρόταση «Cēterum cēnseō Carthāginem esse dēlendam.» («Δοκεῖ δέ μοι καὶ Καρχηδόνα μὴ εἶναι.» «Πιστεύω ότι η Καρχηδόνα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει - να καταστραφεί), μέχρι που προκάλεσε την επίθεση της Ρώμης εναντίον της Καρχηδόνας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή της Καρχηδόνας.
Τιμήθηκε από τον κόσμο με αυτό το τιμητικό προσωνύμιο, Κάτων, = ‘σοφός’ που έμεινε τόσο σ ’αυτόν όσο και στους απογόνους του.
Ένα ανέκδοτο που αναφέρεται σ’ αυτόν λέει ότι ο Κάτων απέφευγε όσο μπορούσε τις τιμές. Μια φορά κάποιοι φίλοι, του μιλώντας για το γεγονός ότι όλοι οι Ρωμαίοι πολιτικοί είχαν το άγαλμά τους στην αγορά της Ρώμης, τον ρώτησαν γιατί αυτός δεν ήθελε να φτιάξουν και το δικό του, απάντησε. «Προτιμώ να ρωτούν οι επόμενες γενεές, γιατί δεν υπάρχει άγαλμά μου, παρά να ρωτούν γιατί υπάρχει».
Παρά τις πολλές αντιπάθειες που δημιούργησε με την εμμονή του στα ρωμαϊκά ιδεώδη και στη λιτή διαβίωση, ο Κάτων υπήρξε ηθικός, ειλικρινής, αδιάφθορος και απλός άνθρωπος, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έθετε ως πρώτη του προτεραιότητα την προκοπή της πατρίδας του.
Και μια μικρή σημείωση με την ευκαιρία της αναφοράς της αρχαίας ελληνικής λέξης ‘Δοκεί’ από την οποία προέρχεται και η φράση, που συχνά χρησιμοποιείται σήμερα ‘Κατά το δοκούν’=φαίνεται καλύτερο, θεωρείται πιο σωστό. Οπότε 'Δοκεί μοι'=Μου φαίνεται, Πιστεύω.
Ομάδα φανατισμένων χριστιανών αναρχικών που έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και παρασυρόμενοι από τους πνευματικούς τους πήγαν στο ναό της θεάς Αρτέμιδος και κατέστρεψαν όλα τα αγάλματα
...