Μια από τις 40 ασκήτριες παρθένους που μαρτύρησαν μαζί με το δάσκαλο τους Άγιο Αμούν, επί βασιλέως Λικινίου στην Αδριανούπολη της Θράκης. Τα ονόματα τους όπως δίνονται είναι Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αρηβοϊα, Ασπασία, Αφροδίτη, Διώνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονόη, Θεονύμφη, Θεοφάνη, Καλλιρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάδα, Χάιδω, και Χαρίκλεια.
Είναι άξιο αναφοράς ότι σε αυτά τα ονόματα περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων αρχαίων Ελληνικών ονομάτων, 8 από τα 9 ονόματα των Μουσών της Αρχαίας Ελλάδας. Λείπει μόνο το Καλλιόπη που όμως γιορτάζει στις 8 Ιουνίου.
Από το όνομα της θεάς της σοφίας, Αθηνάς. Στον Κρατύλο του Πλάτωνα το Αθηνά, παρουσιάζεται σαν σύνθεση των συλλαβών/ λέξεων 'α' αθροιστικό, 'θεό'=θεά και 'νόα'=νους και σημαίνει το νου του θεού.
Θεά που γέννησε ο Δίας μόνος του από το κεφάλι του αφού όμως είχε πάει προηγουμένως με την πρώτη του σύζυγο θεά της σοφίας Μήτιδα την οποία κατάπιε ύστερα ολόκληρη για να μη γεννήσει, σύμφωνα με μια π
...
Μια από τις νεράιδες των λαϊκών μύθων του μεσαίωνα, που ήταν γνωστές και σαν Καλές Κυράδες, Νεράιδες, Ανεράδες ή Ανεράιδες, Γιαλούδες, Καλομοίρες ή Αλουστίνες. Μέχρι στιγμής βρήκαμε 40 κι ακολουθούν
...