Πανέμορφος νέος από τη Σπάρτη που τον είχαν ερωτευθεί τόσο ο θεός του ήλιου Απόλλωνας όσο και ο θεός του απαλού δυτικού ανέμου Ζέφυρος.
Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ‘ΑΥ’.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός έκανε παρέα εκείνη την ώρα με τον Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.
Στη μνήμη του οι Λακεδαιμόνιοι γιόρταζαν τα τριήμερα ‘Υακίνθεια’, μια γιορτή που συμβόλιζε την ανά έτος θνήσκουσα και αναγεννώμενη βλάστηση.
Το όνομα Υάκινθος αποτελείται από τρία μέρη, ‘ΥΑ’,’ακίς’, ‘άνθος’. Το ‘ΥΑ’ είναι η γοερή κραυγή πόνου που προέρχεται από το πλήγωμα της καρδιάς από κάτι μικρό αλλά μυτερό και το ‘άνθος’ συμβολίζει την ομορφιά του νέου που χάθηκε.
Είναι τόσο όμορφο αυτό το όνομα. Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι αυτό είναι το Ελληνικό όνομα του λουλουδιού που είναι κοινώς γνωστό με την τουρκική λέξη 'ζιμπούλι' ή 'ζουμπούλι'.
Στα Ανώγεια της Κρήτης γιορτάζονται τα Υακίνθεια που σιγά-σιγά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο άγιος της νεότητας, της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών, του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, τ
...