Σύζυγος του πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου Χατζηκώστα. Φημιζόταν, όχι μόνο για τα πλούτη του συζύγου της, αλλά και για τα δικά της και ακόμη για την υπέροχη ομορφιά της. Όταν εκδηλώθηκε η επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πόλη του Αϊβαλί και έσφαξαν πολλούς άνδρες και γυναικόπαιδα, μεταξύ αυτών τον άνδρα και τα παιδιά της.
Ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν, ήταν τελικά και εκείνη. Παρόλα της τα προβλήματα βοηθούσε όπως και όσο μπορούσε παιδιά ορφανά, έστω και ζητιανεύοντας. Αυτήν την εικόνα κάποιοι αλήτες αποκάλεσαν «Ψωροκώσταινα».
Όταν γινόταν κάποια στιγμή έρανος στην πλατεία του Ναυπλίου, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τον ανεφοδιασμό του πολιορκούμενου Μεσολογγίου, κανένας δεν πρόσφερε τον οβολό του. Τότε η γριούλα και πάμφτωχη ζητιάνα, Πανωραία πλησίασε με αποφασιστικό τρόπο και έδωσε όλη της την περιουσία. «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι». Αμέσως μετά άρχισαν να πέφτουν βροχή οι συνεισφορές. Ασήμαντη πράξη αλλά με τεράστιο επακόλουθο.
Το ψωροκώσταινα όμως πέρασε και για την Ελλάδα μέσω κάποιου βουλευτή, που δυστυχώς η ιστορία δεν διέσωσε το όνομα του.
Ας σταματήσει επιτέλους η ντροπιαστική αυτή διαβολή για την Πανωραία και την πατρίδα μας.
Αυτό που σήμερα ονομάζουμε νεράιδες στην αρχαία μας Ελληνική θρησκεία ήταν γνωστό σαν νύμφες. Με την έλευση της νέας μας θρησκείας, του χριστιανισμού, στερηθήκαμε όλα αυτά τα πανέμορφα, αιθέρια όντα.
...