Η καταγωγή των Αμαζόνων ξεκινά από το θεό του πολέμου Άρη και τη Ναϊάδα νύμφη Αρμονία ή τη βασίλισσα και γενάρχη των αμαζόνων Οτρήρη. Θεά τους όμως ήταν η Άρτεμις. Αν όντως υπήρξαν ή όχι, αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αρχαιότητας που ακόμη προκαλεί και συναρπάζει. Ψάξτε το.
Όσον αφορά αν πραγματικά έκοβαν τον δεξιό μαστό τους αποτελεί ακόμη ένα ανεξερεύνητο μυστήριο που περιμένει το λύτη του. Σαν βοήθημα, έστω υπόψη ότι η λέξη ‘μαζός’ θεωρείται συνώνυμο του μαστού. Οπότε έχουμε τη λέξη Αμαζών να προέρχεται από το ‘α’ και το ‘μαζός’=μαστός. Το ‘α’ όμως μπορεί να είναι είτε στερητικό (άρα χωρίς μαστό) ή αθροιστικό (με μεγάλους μαστούς).
Η Μαρπησία ήταν αδελφή της Λαμπετούς με την οποία μερικοί την ταυτίζουν. Το όνομά της σημαίνει αυτή που αρπάζει αιφνίδια. Ήταν μια από τις Αμαζόνες που ίδρυσαν την Έφεσο.
Η καταγωγή των Αμαζόνων ξεκινά από το θεό του πολέμου Άρη και τη Ναϊάδα νύμφη Αρμονία ή τη βασίλισσα και γενάρχη των αμαζόνων Οτρήρη. Θεά τους όμως ήταν η Άρτεμις. Αν όντως υπήρξαν ή όχι, αποτελεί ένα
...
Ηρωίδα της Τεγέας που ηγήθηκε των γυναικών εναντίον των Λακεδαιμονίων, τον αρχηγό των οποίων βασιλέα στρατηγόν Χαρίλαο αιχμαλώτισε τους δε υπόλοιπους έτρεψε σε φυγή.
Κόρη του ποτάμιου θεού της Αιτωλίας Εύηνου ο οποίος σκότωσε όλους τους μνηστήρες της.
Την ερωτεύθηκε ο θεός Απόλλων αλλά αυτή προτίμησε τον θνητό Ίδαν με τον οποίο γέννησε την Κλεοπάτρα.