Οι Αμαζόνες ήταν ένας λαός, κυνηγών και πολεμιστριών. Η καταγωγή τους ξεκινά από το θεό του πολέμου Άρη και τη Ναϊάδα νύμφη Αρμονία ή τη βασίλισσα και γενάρχη των αμαζόνων Οτρήρη. Θεά τους όμως ήταν η Άρτεμις. Αν όντως υπήρξαν ή όχι, αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αρχαιότητας που ακόμη προκαλεί και συναρπάζει. Ψάξτε το.
Όσον αφορά αν πραγματικά έκοβαν τον δεξιό μαστό τους αποτελεί ακόμη ένα ανεξερεύνητο μυστήριο που περιμένει το λύτη του. Σαν βοήθημα, έστω υπόψη ότι η λέξη ‘μαζός’ θεωρείται συνώνυμο του μαστού. Οπότε έχουμε τη λέξη Αμαζών να προέρχεται από το ‘α’ και το ‘μαζός’=μαστός. Το ‘α’ όμως μπορεί να είναι είτε στερητικό (άρα χωρίς μαστό) ή αθροιστικό (με μεγάλους μαστούς).
Πιστεύεται ότι μιλούσαν Πελασγικά.
Ανάμεσα τους δεν επιτρέπονταν καθόλου οι άνδρες. Για τη διαιώνιση του είδους δύο μήνες την άνοιξη πήγαιναν και έμεναν με έναν γειτονικό αρσενικό λαό, τους Γαργαρείς.
Από το. αρχαίο Ελληνικό ρήμα αΐσσω =πηδώ, κινούμαι ορμητικά. Ο Εφέσιος φιλόσοφος Αρτεμίδωρος είχε γράψει «τα μεγάλα κύματα αίγες τα ονομάζουμε…και το φοβερότερο πέλαγος Αιγαίο λέγεται.»
Νύμφη, κόρη του Ώλενου και εγγονή του Ήφαιστου. Αυτή με την αδελφή της Ελίκη ήταν οι τροφοί του Δία που τον ανέθρεψαν στην Κρήτη. Οι δύο αδελφές έγιναν μετά αστέρια.
Βασίλισσα των Αμαζόνων της Λιβύης που κυρίευσε το Ίλιον, που είχε τότε βασιλιά τον πατέρα του Πριάμου Λαομέδοντα. Στην επιστροφή της πνίγηκε, όταν ο στόλος της έπεσε σε μεγάλη τρικυμία.