Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική θρησκεία, υπήρχαν 4 θεοί άνεμοι οι Βορέας, Νότος, Εύρος και Ζέφυρος, παιδιά του Αστραίου και της Ηούς, που γέννησαν επίσης και τ’ άστρα.
Στην Αθηναϊκή Πλάκα, δίπλα από την Ρωμαϊκή αγορά υπάρχει το ‘Ωρολόγιο του Κυρρήστου’ γνωστό σήμερα σαν Αέρηδες, ένας οκτάπλευρος πύργος του 2ου π.Χ. αιώνα με ανάγλυφα σκαλισμένα ψηλά σε κάθε μια από τις πλευρές του, που απεικονίζουν τους επικρατέστερους ανέμους, αντίστοιχα με την περιοχή του ορίζοντα από την οποία έρχονται.
Ο Εύρος (Σιρόκος), ισχυρότατος άνεμος, όπως δείχνουν τ’ ακατάστατα ρούχα του, που στο Αιγαίο φέρνει φοβερές φουρτούνες. Όταν είναι ήπιος, φέρνει υγρασία και καταχνιά, κάτι που υποδηλώνει το καλυμμένο χέρι του και ο μανδύας, που κρύβει το πρόσωπό του.
Παρόλο που αναφέρεται από διάφορες πηγές ότι το όνομα μπορεί να σχετίζεται ετυμολογικά με τις λέξεις Αμβρακία, Ευρυτάνες, Ήπειρος, Ίμβρος, Κεβρήνοι, Κεφαλλήνες και Οδρύσες, εν τούτοις τίποτε δεν μπορεί να λεχθεί ακόμη μετά σχετικής βεβαιότητας.
Το Εύρος όμως χρησιμοποιείται σαν υποκοριστικό πολλών ονομάτων, όπως τα, Εύαγρος, Εύρετος, Ευριπίδης, Εύρος, Ευρύαλος, Ευρυάναξ, Ευρυβιάδης, Ευρύθρας, Ευρύκαπυς, Ευρυλέων, Ευρυμέδων, Ευρύνομος, Ευρυσθένης, Ευρυτίων, Ευρυφών,