Εορτές 11 Ιανουαρίου: Αγία Αίτνα Άγιος Μάιρος Άγιος Υγίνος Επίσκοπος Ρώμης Αιτναίος Υγίνα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιοι Στέφανος ο εν Πλακιδιαναίς Άγιος Αγάπιος ο Αρχιμανδρίτης Άγιος Θεόδωρος Άγιος Λεύκιος Άγιος Μιχαήλ διά Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός Άγιος Μιχαήλ ο διά Χριστόν Σαλός (τρελός) Άγιος Νικηφόρος Νεομάρτυρας Άγιος Πέτρος ο Μάρτυρας Άγιος Σεβέριος ο μάρτυρας Μάιρα Όσιος Βιτάλιος Όσιος Θεοδόσιος Επίσκοπος Τραπεζούντος Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
Ευπορίη η Ώρα
Εύπορη > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
Οι Ώρες ήταν κόρες του Δία και της Θέμιδας, αδελφές των τριών Μοιρών αλλά και των Νυμφών. Τόπος κατοικίας τους φέρεται η κοιλάδα του Ηριδανού ποταμού.
Αρχικά ήταν τρεις, Αυξώ, Θαλλώ, και Καρπώ και φύλαγαν τις πύλες του Ουρανού στον Όλυμπο. Ο Ησίοδος τις αναφέρει σαν Δίκη, Ειρήνη και Ευνομία. Σε μεταγενέστερο χρόνο έγιναν δώδεκα με τις Αυγή, Ανατολή, Δύση, Μεσημβρία, Δαμία και Αυξησία. Σαν ονόματα Ωρών αναφέρονται επίσης και τα Άρκτος, Γυμναστική, Ευπορίη, Ορθωσία, Τιταναΐδη και Φέρουσα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
15 Μαρτίου Ευπορίη η Ώρα ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Ημέρα των νυμφών (νεράιδων) της θάλασσας, των πηγών, των ποταμών, των λιμνών, των δασών, των δένδρων, των σπηλιών και των βουνών, και άλλων θεσπέσιων θεοτήτων.
Πληροφορίες για το όνομα Εύπορη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘ευ’=καλός και ‘πόρος’=άνοιγμα, πέρασμα, έσοδο και σημαίνει αυτήν που έχει αρκετά εισοδήματα για να περνά καλά. Αντίθετο του είναι το άπορη.
Αντίστοιχο Ανδρικό: Εύπορος
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Ευπορά, Ευπόρεια, Εύπορη, Ευπορία, Ευποριανή, Ευπορίουσα, Ευπόριστη, Ευπορώ
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία:
Κατάλογος:
Εύπολις Ευπόμπη Εύπομπος
«
Εύπορη
»
Εύπορθμος Εύπορος Ευπραξία



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
3
Ή Ευπορίας, προσωνύμιο θεάς Άρτεμης
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία