Αρμεναίος στην καταγωγή, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 - 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας.
Σύμφωνα με κάποιο μύθο, όταν ζούσε σε σπηλιά στο βουνό θεράπευε ανθρώπους και ζώα. Τα άρρωστα ζώα που πήγαιναν κοντά του ποτέ δεν θα τον ενοχλούσαν όταν ήταν συγκεντρωμένος στις προσευχές του.
Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και μετά τον αποκεφάλισε το 316 μ.Χ..
Η αρχαία Ελληνική λέξη ‘βλαισός’ σημαίνει ‘αυτός που έχει στραβά πόδια’. Ενώ η αντίστοιχη της Λατινικής ‘blaesus’ σημαίνει 'ψευδός', ‘τραυλός’. Το πλέον πιθανό είναι να ξεκίνησε σαν παρωνύμιο (παρατσούκλι) πέρασε μετά σαν επώνυμο και κατάληξε όπως πολλά άλλα σαν πρώτο όνομα.
Kαταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και γεννήθηκε από πλούσιους και φιλάνθρωπους γονείς. Οι επαγγελματικές ανάγκες της οικογένειάς του τον ανάγκασαν να απομακρυνθεί για λίγο από την Καισάρεια.
...
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος ή εφυσυχάζων επίσκοπος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκονταν στην περιοχή των Σκλαβαίνων – Ζαβέρδας νυν Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Ετελειώθει με μαρτυρ
...
Ασημένιο τετράδραχμο με την κουκουβάγια της Αθηνάς. Τότε οι Αθηναϊκές δραχμές ονομάζονταν ‘γλαύκες’. Το ΑΘΕ είναι συντομογραφία ‘των Αθηναίων’. Άγνωστος
Το μεγάλο δάκτυλο στο πόδι, γνωστό και σαν κότσι, συχνά παραμορφώνεται προκαλώντας δυσκολίες στην ισορροπία του ατόμου, στην βάδιση καθώς και κατά την διατήρηση της όρθιας θέσης.