Ένας από τους επτά Μακκαβαίους αδελφούς οι οποίοι επαναστάτησαν εναντίον του αυτοκράτορα Αντίοχου το 2 αι. π.Χ. στη Συρία. Εμπνεόμενα από τη θυσία του γέροντα διδασκάλου τους, τα επτά αδέλφια κράτησαν την ίδια γενναία στάση απέναντι στο βασιλιά, όταν τους κάλεσε μπροστά του ομολόγησαν την πίστη τους. Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, με τροχούς, φωτιά και ακόντια, έναν-έναν τους σκότωσε όλους. Όταν είδε αυτό η μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά και έτσι όλοι μαζί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου.
Σύμφωνα με τον Συναξαριστή, αυτή η ιστορία συνέβη το 173 π.Χ. και αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν και κάηκαν. Δεν έχω καμιά όρεξη να δημιουργήσω οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση με οποιονδήποτε, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω πώς βρέθηκαν τα πιο κάτω ‘Ιερά Λείψανα’ τους, σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν χριστιανοί και ούτε είχε εμφανισθεί ο Κύριος . - Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Eλεάζαρου βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους. - Το Λείψανο της Αγίας Σολομονής βρίσκεται αδιάφθορο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως. - Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Σολομονής βρίσκεται στη Μονή Ξηροποτόμου Αγίου Όρους.
Και τι σχέση έχουν οι πιο κάτω χριστιανικοί ύμνοι με τον Ιησού Χριστό. Eἰς τὸν Ἐλεάζαρον Πρῶτος πρὸ Χριστοῦ πῦρ στέγων Ἐλεάζαρ, Ἀθλήσεως προὔθηκε τοῖς ἄλλοις ἴχνη.
Καῦσαν ἑνὶ πρώτη Σολομώνην, ἑπτά τε υἷας. Και ακόμη μια σημαντική ερώτηση. Τι προσπαθούμε να κάνουμε με την αγιοποίηση αυτών των Εβραίων ανταρτών; Να τους κάνουν ήρωες οι Εβραίοι έχουν κάθε δικαίωμα και ίσως υποχρέωση. Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοί τι δουλειά έχουμε με αυτούς τους Εβραίους επαναστάτες; Μήπως να υιοθετήσουμε το Εβραϊκό αντάρτικο εναντίον των Ελλήνων κατακτητών; Ας μην ξεχνούμε ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος που αρχικά κατέκτησε την περιοχή τους και ο Αντίοχος ήταν ένας από τους απογόνους του. Παρατίθενται πιο κάτω, χωρίς καμιά αλλαγή, το ιστορικό όπως παρατίθεται από, φαντάζομαι, Έλληνες συναξαριστές. Βιογραφία «Αὐτοκράτωρ ἐστὶ τῶν παθῶν ὁ εὐσεβὴς λογισμός» (Δ' Μακκαβαίων, α' 7, θ' 4). Ο ευσεβής λογισμός είναι κυρίαρχος και εξουσιαστής επί των παθών. Αυτό με περίσσια ανδρεία απέδειξαν οι επτά αδελφοί Μακκαβαίοι με τη στάση τους απέναντι στο βασιλιά της Συρίας Αντίοχο (περί το 5327 από κτίσεως κόσμου ή 173 π.Χ.), όταν αυτός τους έταξε δόξες, τιμές και επίγειες απολαύσεις, αν αυτοί καταπατούσαν το Μωσαϊκό νόμο και έτρωγαν από τα απαγορευμένα φαγητά που τους πρόσφερε. Προηγήθηκε ο ενενηκονταετής διδάσκαλος τους, Ελεάζαρος, που εφάρμοσε στο έπακρο το νόμο που τους δίδασκε, με αποτέλεσμα ο Αντίοχος να τον ρίξει στη φωτιά.
Εμπνεόμενα από τη θυσία του γέροντα διδασκάλου τους, τα επτά αδέλφια κράτησαν την ίδια γενναία στάση απέναντι στο βασιλιά, όταν τους κάλεσε μπροστά του. Στην αρχή ο Αντίοχος προσπάθησε να τους κολακεύσει με διάφορα εγκώμια για τη νιότη τους. Τους είπε ότι αν έτρωγαν από τα ειδωλόθυτα που τους πρόσφερε, θα απολάμβαναν μεγάλες τιμές, και φυσικά θα τους έσωζε από το θάνατο. Τότε οι επτά αδελφοί απάντησαν στον Αντίοχο: «χαλεπώτερον γὰρ αὐτοῦ τοῦ θανάτου νομίζομεν εἶναι σοῦ τὸν ἐπὶ τὴ παρανομῶ σωτηρία ἠμῶν ἔλεον». Δηλαδή, είναι περισσότερο επιβλαβής και απ' αυτόν το θάνατο, νομίζουμε, η συμπάθειά σου για την παράνομη σωτηρία μας.
Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, με τροχούς, φωτιά και ακόντια, έναν-έναν τους σκότωσε όλους. Όταν είδε αυτό η μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά και έτσι όλοι μαζί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου.
Τα ονόματα των Επτά Μακκαβαίών είναι: Αβείμ (ή Άβιβος), Αντώνιος (ή Αντωνίνος) ,Γουρίας, Ελεαζάρος, Ευσέβωνας, Αχείμ, Μάρκελλος (ή Σάμωνας, ή Εύλαλος ή Μάρκος).