(περ. 335 – περ. 405 μ.Χ.) ήταν ένας από τους τελευταίους μαθηματικούς, αστρονόμους και γραμματικούς της Ελληνιστικής Περιόδου, από την Αλεξάνδρεια και πατέρας της περίφημης μαθηματικού και νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας.
Ο Θέων υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας πριν την καταστροφή της, καθώς και του «Μουσείου» (πανεπιστημίου) μέχρι που και αυτό έπαψε να λειτουργεί με διαταγή του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου το 391.
Το κορυφαίο επίτευγμα του Θέωνος μάλλον αποδείχθηκε η έκδοση από αυτόν των «Στοιχείων του Ευκλείδη», περί το 364, από την οποία η ανθρωπότητα διδασκόταν Γεωμετρία επί 15 αιώνες, και ανατυπωνόταν μέχρι το 1814 — «παραμένει ακόμα ένα λαμπρό βοήθημα» κατά τη διατύπωση του Καρλ Σαγκάν. Ακόμα, ο Θέων συνέγραψε Αριθμητική και έγραψε ακόμα για τα «σημεία και εξετάσεις» των πτηνών, για την ανατολή του Σειρίου και για τις πλημμύρες του Νείλου.
Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θέω'= τρέχω και σημαίνει τον δρομέα.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η λέξη θεός/θεοί προέρχεται από το ρήμα ‘θέτω’ διότι αυτοί οι θεοί είναι που έθεσαν τα πράγματα.
Ενώ ο Πλάτων πιστεύει ότι είναι από το ρήμα ‘θειν’=τρέχειν διότι οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν θεοποιήσει τον ήλιο, τη σελήνη, τη γαία, τα αστέρια και τον ουρανό περιέγραφαν με αυτό τον τρόπο την ταχύτητα με την οποία αυτά τα σώματα κινούνταν.
Ο Θεωνάς ήταν μάγος που παρασκεύαζε τα δηλητήρια που έδιναν στον Άγιο Θεόπεμπτο κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων του. Μόλις αποκεφαλίσθηκε ο Θεόπεμπτος, ο Θεωνάς ομολόγησε πίστη στον Χριστό, οπότε τ
...
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου νικητής στην 221η Ολυμπιάδα το 105 μ.Χ. στο Στάδιον, αγώνας ταχύτητας 600 ποδών κάτι σαν το σημερινό διακοσάρι.