Εορτές 18 Ιανουαρίου: Αγία Θεοδούλη Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Άγιος Βοηθός Αγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Βόηθα Κυριλλία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αραβέλλα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ξένη Άγιος Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος Άγιος Ευάγριος 'Αγιος Ευάγριος Ἐπίσκοπος Σόλων Άγιος Ιωακείμ εκ Βουλγαρίας Άγιος Μακάριος ο Μάρτυρας Άγιος Μάξιμος Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας Αθάνατος Μάρκος Δράκος Όσιος Αθανάσιος εκ Ρωσίας Όσιος Αθανάσιος ο διά Χριστόν Σαλός Όσιος Εφραίμιος Όσιος Σιλβανός ο εν Παλαιστίνη ασκήσας Παντελής Κατελάρης
Εορτές 7 Ιανουαρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Βενεδικτίνος μοναχός, ονομάζεται επίσης Theau στην Γαλλία, με καταγωγή σαξωνική. Απήχθη σε νεαρή ηλικία και μεταφέρθηκε ως σκλάβος στη Γαλλία. Ελευθερώθηκε από τον άγιο Eligius και εντάχθηκε στις τάξεις των βενεδικτίων μοναχών ασκόντας μεγάλο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Πέθανε το 702 μ.Χ.
Όνομα: Tillo
Ετυμολογία:
Επίσκοπος από την Αγγλία, βενεδικτίνος μοναχός, ο μοναδικός ιεράρχης που του επιτράπη εξάσκηση εκκλησιαστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων από τον Νορμανδό κατακτητή William. Θεωρείται προστάτης των χορτοφάγων.
Όνομα: Wulfstan
Ετυμολογία:
Ο Άγιος Cedd καταγόταν από ευσεβή οικογένεια. Μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια του ακολούθησαν τον μοναχικό βίο και έγιναν μοναχοί. Σπούδασε στη Μονή του Λίντισφαρν, που διηύθυνε ο Άγιος Αϊδανός. Μετά το πέρας των σπουδών κλήθηκε από τον βασιλιά Πεάντα της Μέρσια, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο στο βασίλειό του. Εργάστηκε ιεραποστολικά και στο βασίλειο της ανατολικής Σαξωνίας. Ο Άγιος βάπτισε χιλιάδες ειδωλολάτρες, ίδρυσε ναούς και μοναστήρια. Αργότερα εξελέγη Επίσκοπος και χειροτονήθηκε από τον Άγιο Φιννιανό. Ο Άγιος Cedd διακρινόταν για την παρρησία, την πνευματική του ανδρεία και την αυστηρότητα του ασκητικού του βίου. Κοιμήθηκε κατά το έτος 664 μ.Χ., όταν επιδημία της πανώλης θέρισε τον πληθυσμό.
Όνομα: Cedd
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ιδού το αρνί του Θεού (Behold the lamb of God) Murillo Bartolome Esteban
Όνομα: Ιωάννα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεοδώρα.

Ιωάννης ο Βαπτιστής αιδ. Χριστόφορος Κλείτου
7 Ιανουαρίου > Σύναξις για την μετακομιδή της τιμίας Χείρας του. Κύρια εορτή για τους Ορθόδοξους.
Ιωάννης ο Πρόδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου.

Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία (Χριστό) Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος".

Ο τότε τετράρχης της Γαλιλαίας, Ηρώδης Αντίπας, είχε ερωτική σχέση με την σύζυγό του αδελφού του, Φίλιππου, κάτι το οποίο ο Ιωάννης αποδοκίμασε ανοικτά και σφοδρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του στην ηλικία των 42 ετών. Δεν είναι η Σαλώμη που ζήτησε, μετά τον θεσπέσιο χορό της, από τον θείο της τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη αλλά η ένοχη μητέρα της, Ηρωδιάδα, που συνέχιζε να διατηρεί την παράνομη σχέση της μαζί του.

Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 χρόνια πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού (Μεσσία) ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»). Ο Ζαχαρίας χαμογέλασε και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και ο άγγελος τον τιμώρησε να χάσει τη φωνή του, μέχρι που να γεννηθεί ο γιός του. Όταν μετά τη γέννηση του παιδιού, ρωτήθηκε τι όνομα θέλει να δοθεί στο γιό του έγραψε "Ιωάννης" κι αμέσως βρήκε τη φωνή του.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Όνομα: Ζαννέτα
Ετυμολογία: Υποκοριστικό του Ιωάννα ή Από τη σύνθεση των ονομάτων Ιωάννα (Ζανέτ) και ονομάτων που λήδουν σε -έτα όπως π.χ. Αντουανέτα, Αριέτα, Αρλέτα, Βιολέτα, Ερριέτα, Ζαμπέτα, Ζέτα, Λωρέτα, Μαργέτα, Οριέτα, Ροζέτα, Τιμαρέτα κλπ..
Όνομα: Ζαννέτος
Ετυμολογία: Υποκοριστικό του Ιωάννης, ή σύνθετο από το Ιωάννης (Ζαν) και ονόματα όπως τα Αλκαινέτος, Αμετάθετος, Αμομφάρετος, Βρετός, Δαμάρετος, Επαίνετος, Ευάνετος, Εύρετος, Θεαίνετος, Ιαπετός, Πανάρετος, Ροζέτος, Συνετός, Ταΰγετος, Τιμάρετος, Φιλάρετος, κλπ.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για σχετικές εορτές πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Προδρομία
Ετυμολογία: Από την πρόθεση "προ" και το "δρόμος" και σημαίνει "αυτή που προηγείται, που προπορεύεται".
7 Ιανουαρίου > Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), η αρχαιότερη εορτή
Αγιος Ιωαννης Προδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου. Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού που το ζήτησε η μητέρα της Σαλώμης μετά τον θεσπέσιο χορό της κόρης της μπροστά στον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα.
Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 μήνες πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»).
Όνομα: Πρόδρομος
Ετυμολογία: Από την πρόθεση "προ" και το "δρόμος" και σημαίνει "αυτός που προηγείται, που προπορεύεται".

Αγιος Ιωαννης Προδρομος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,El Greco (1541–1614)
Σύλληψις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου από την μητέρα του Ελισάβετ
Γέννησις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Σαλώμη και αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Γκουστάβ Μορώ
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
7 Ιανουαρίου > Από το Καθολικό αγιολόγιο
Βοσκοπούλα στην περιοχή του Πουατού, Γαλλία.
Έγινε αγία πρίν από σχίσμα των εκκλησιών.
Όνομα: Βιργινία
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'virgo' και σημαίνει "παρθένος".
Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αττάλεια και ζούσε στη Σμύρνη, όπου συναναστρεφόταν με Οθωμανούς, που συνεχώς τον κορόιδευαν για την πίστη του. Αν και αγράμματος, ο Αθανάσιος απαντούσε εύστοχα στις κοροϊδίες αυτές, έτσι ώστε οι Οθωμανοί πολλές φορές έμεναν άφωνοι.

Κάποια μέρα ο Αθανάσιος ακούστηκε να λέει στα τούρκικα τη φράση «Δόξα τῷ Θεῷ» (Λάϊ λαλά). Συνελήφθη λοιπόν από τους πιο πάνω Οθωμανούς, με την αιτιολογία ότι δήθεν με τη φράση του αυτή, ομολόγησε πίστη στον Μωάμεθ. Και έτσι οδηγήθηκε στον κριτή. Επειδή όμως δεν υπέκυπτε στις αξιώσεις του Ιεροδικαστή να εξισλαμιστεί, αποκεφαλίστηκε την 7η Ιανουαρίου 1700 μ.Χ. στη Σμύρνη, μετά από φρικτά βασανιστήρια πολλών ήμερων. Μετά από τρεις ήμερες και με άδεια του κριτή, χριστιανοί παρέλαβαν το Ιερό λείψανο και το έθαψαν με τιμές στον ναό της Αγίας Παρασκευής.
Όνομα: Αθανάσιος
Ετυμολογία: Από το α (στερητικό) και το θάνατος και σημαίνει "ο αθάνατος".
Ο Άγιος Θεόδωρος (Ιωάννοβιτς) γεννήθηκε στη Μόσχα το έτος 1557 μ.Χ. και ήταν υιός του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, τον οποίον διαδέχθηκε στο θρόνο στις 18 Μαρτίου 1584 μ.Χ. Ο Άγιος σπούδαζε μάλλον περί τα εκκλησιαστικά παρά τα πολιτικά. Παρά το ασθενές της φύσεώς του, κατά την διοίκηση αυτού ανυψώθηκε το γόητρο της Ρωσίας, προσαρτήθηκε σε αυτήν το βασίλειο του Καζάν και υποτάχθηκε η Σιβηρία, αναπτύχθηκαν δε οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Θεόδωρος περιέθαλπε τους φυγάδες Έλληνες κληρικούς, εκτός δε των άλλων παρέμεναν τότε στη Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ιγνάτιος και ο Άγιος Αρσένιος, Επίσκοπος Ελασσώνος, που ανέλαβε την διαποίμανση της Επισκοπής της Σουσδαλίας. Ο Άγιος Θεόδωρος κοιμήθηκε μετά από ασθένεια το έτος 1598 μ.Χ. και άφησε τη διοίκηση του κράτους στα χέρια της συζύγου του Ειρήνης.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Ο Άγιος Ιουλιανός γεννήθηκε το 319 μ.Χ. στην Αίγινα από εύπορους και ευσεβείς γονείς, που τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Σπούδασε στην Αθήνα, μαζί με τους Αγίους Βασίλειο και Γρηγόριο και όταν γύρισε στην Αίγινα, αποφάσισε μαζί με τον πρεσβύτερο Ιούλιο, να μιμηθεί τον Απόστολο των Εθνών Παύλο και να κηρύξει τον Χριστό. Ο Επίσκοπος των Αθηνών χειροτόνησε τον Ιουλιανό διάκονο. Κοσμημένος με την χάρη της ιερωσύνης εξήλθε μαζί με τον πρεσβύτερο Ιούλιο για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να βαπτίσει πολλούς Εθνικούς. Στα τέλη του βίου του αναχώρησε στο Γκοτσάνο της λίμνης Ματζόρε, όπου μετά από άσκηση και προσευχή, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 391 μ.Χ.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
7 Ιανουαρίου > Μνήμη του υπό του τιμίου Προδρόμου γεγονότος θαύματος εν Χίω κατά των Αγαρηνών
Ιωάννης ο Πρόδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου.

Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία (Χριστό) Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος".

Ο τότε τετράρχης της Γαλιλαίας, Ηρώδης Αντίπας, είχε ερωτική σχέση με την σύζυγό του αδελφού του, Φίλιππου, κάτι το οποίο ο Ιωάννης αποδοκίμασε ανοικτά και σφοδρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του στην ηλικία των 42 ετών. Δεν είναι η Σαλώμη που ζήτησε, μετά τον θεσπέσιο χορό της, από τον θείο της τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη αλλά η ένοχη μητέρα της, Ηρωδιάδα, που συνέχιζε να διατηρεί την παράνομη σχέση της μαζί του.

Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 χρόνια πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού (Μεσσία) ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»). Ο Ζαχαρίας χαμογέλασε και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και ο άγγελος τον τιμώρησε να χάσει τη φωνή του, μέχρι που να γεννηθεί ο γιός του. Όταν μετά τη γέννηση του παιδιού, ρωτήθηκε τι όνομα θέλει να δοθεί στο γιό του έγραψε "Ιωάννης" κι αμέσως βρήκε τη φωνή του.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
7 Ιανουαρίου > Μνήμη του υπό του τιμίου Προδρόμου γεγονότος θαύματος εν Χίω κατά των Αγαρηνών
Αγιος Ιωαννης Προδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου. Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού που το ζήτησε η μητέρα της Σαλώμης μετά τον θεσπέσιο χορό της κόρης της μπροστά στον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα.
Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 μήνες πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»).
Όνομα: Πρόδρομος
Ετυμολογία: Από την πρόθεση "προ" και το "δρόμος" και σημαίνει "αυτός που προηγείται, που προπορεύεται".

Αγιος Ιωαννης Προδρομος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,El Greco (1541–1614)
Σύλληψις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου από την μητέρα του Ελισάβετ
Γέννησις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Σαλώμη και αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Γκουστάβ Μορώ



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία