Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 26 Μαρτίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Πούλιος
Ετυμολογία: Το αρσενικό των Πλειάδων (Πούλια) που είναι το νεοελληνικό όνομα για τον αστερισμό των Πλειάδων, που αποτελείται από 7 αστέρια στα οποία μεταμορφώθηκαν οι θυγατέρες του Άτλαντα
Η Αγία Ανιμαϊς ήταν μια εκ των μαρτύρων που έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Ανιμαϊς
Ετυμολογία:
Μάρτυρας 4ου αιώνα από τη Γοτθία
Όνομα: Βάρις
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). και μαρτύρησε με πολλούς άλλους. Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Μαμύκα
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Οι Άγιοι Μάρτυρες Μοντανός και Μαξίμη, μαρτύρησαν το έτος 304 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, δια πνιγμού.
Όνομα: Μαξίμη
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'maxima' και σημαίνει 'η μεγίστη'. Η κατάληξη '-ανή' σημαίνει αυτήν που ανήκει στην Μάξιμη.
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Μωικώ
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Θεωρείται ο πρώτος Βούλγαρος Χριστιανός μάρτυρας και ο πρώτος Βούλγαρος άγιος. Γνωστός και σαν Enravota (Ενραβωτά) ήταν γιός του βασιλέα της Βουλγαρίας Ομουρτάγ (816 - 831 μ.Χ.), την εποχή κατά την οποία οι Βούλγαροι ήταν ακόμη στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας. Ενώ ήταν πρωτότοκος, μετά τον θάνατο του πατέρα του, δεν έγινε βασιλέας, αλλά η εξουσία πέρασε στον μικρότερο αδελφό του Μαλαμίρ. Όταν ο αδελφός του Αγίου ανέκτησε την εξουσία, θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο Boyan δεν είχε ασπασθεί την χριστιανική πίστη. Γι' αυτό του πρότεινε να συμμετάσχει σε ένα ειδωλολατρικό θυσιαστικό συμπόσιο. Στην άρνηση του Αγίου να θυσιάσει στα είδωλα, ο βασιλέας διέταξε τον διά αποκεφαλισμού θάνατό του. Ήταν περί το έτος 833 μ.Χ.
Όνομα: Μπόγιαν
Ετυμολογία: Σλαβο Βουλγαρικό και σημαίνει πολεμιστής, μαχητής,
Χριστιανός μάρτυρας. Μαρτύρησε μαζί με άλλους 26 στην Κονστάντσα της Ρουμανίας τον 4ο αι. μ.Χ., όταν o Γότθος βασιλιάς Ιουγγουρίχος, φανατικός ειδωλολάτρης και κύριος της περιοχής, διέταξε να βάλουν φωτιά και να κάψουν τον ναό, στον οποίο προσεύχονταν οι χριστιανοί. Όπως κάθε μάρτυρας, ανθρωπολογικό του πρότυπο ήταν ο Χριστός, ο απόλυτος μάρτυρας. Το μαρτύριο ήταν το μέσο θέωσης, θανάτω, θάνατω πατήσας. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Μαρτίου.
Όνομα: Αβήπας
Ετυμολογία:
Ένας εκ των εικοσιέξι μαρτύρων της Γοτθίας του 4ου αιώνα. Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς.
Όνομα: Αγνός
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγνός που σημαίνει αθώος, αμερόληπτος, αμόλυντος, ανόθευτος, δίκαιος, καθαρός, σεμνός, σωστός τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.
Μάρτυρας 4ου αιώνα από τη Γότθια.
Όνομα: Αλλάς
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά των Γότθων Ίουγγουρίχου και βασιλέως των Ρωμαίων Γρατιανοϋ (375-383). Ήταν μαζί με άλλους πολλούς αγίους οι οποίοι ομολόγησαν τον Χριστό και κάηκαν ζωντανοί από τον προαναφερθέντα βασιλιά των Γότθων. Τότε συνέβη και κάτι το αξιοσημείωτο. Κάποιος χριστιανός, έφερε στην Εκκλησία πρόσφορο, αλλά εκείνη τη στιγμή τον συνέλαβαν οί ειδωλολάτρες και αφού ομολόγησε τον Χριστό έγινε ο ίδιος πρόσφορο στον Θεό, παίρνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου μέσα στο καμίνι της φωτιάς.
Όνομα: Αρπύλας
Ετυμολογία:
Ιερομάρτυρας 4ου αιώνα από τη Γοτθία.
Όνομα: Βαδούσης
Ετυμολογία:
Ένας εκ των εικοσιέξι μαρτύρων της Γοτθίας οι οποίοι έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.
Όνομα: Βαθούσης
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Ηγάθραξ μαζί με άλλους μάρτυρες, έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. Στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της. Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.
Όνομα: Ηγάθραξ
Ετυμολογία: Υπο διερεύνηση
Μάρτυρας από τη Γοτθία, 4ου αιώνα.
Όνομα: Ησκόος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
26 Μαρτίου > Άγιοι Μοντανός ο Ιερομάρτυρας και Μαξίμη η σύζυγός του
Οι Άγιοι Μάρτυρες Μοντανός και Μαξίμη, που ήταν αντρόγυνο, μαρτύρησαν το έτος 304 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, δια πνιγμού.
Όνομα: Μοντανός
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'montanus'=ορεινός. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ορέστης.
Μαρτύρησε μαζί με άλλους αγίους. Οι άγιοι αυτοί έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Ουίρκας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Ρύαξ μαζί με άλλους αγίους μάρτυρες έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.
Όνομα: Ρύαξ
Ετυμολογία: Συνώνυμο του Χάραδρου. Προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ρύω’ και σημαίνει το ρεύμα, την πηγή, την λάβα. Δηλαδή την πηγή οποιουδήποτε υγρού και του χώρου που θα ακολουθήσει για να κυλήσει. Οπότε αυτό μπορεί να συμπεριλάβει ρυάκια, κοίτες ποταμών, χαράδρες και φαράγγια. Φαίνεται δε ότι από αυτήν τη λέξη προέρχεται και η σημερινή ‘ρείθρο’ που είναι το αυλάκι στην άκρη του δρόμου.
Ο Σιγητζάς έζησε και συμαρτύρησε μαζί με άλλους αγίους κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της. Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.
Όνομα: Σιγητζάς
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Άγιος Μάρτυς Σιμίτριος μαρτύρησε μαζί με άλλους είκοσι τρείς Χριστιανούς το 159 μ.Χ.
Όνομα: Σιμίτριος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Συμμαρτύρησε με άλλους κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Σουηρίλλας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Συμαρτύρησε με πολλούς άλλους στρατιώτες. Όλοι έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.
Όνομα: Σύλλας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Φίλγας συμμαρτύρησε με άλλους αγίους οι οποίοι έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά.
Όνομα: Φίλγας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Εικόνα στην εκκλησία των αγίων Πέτρου και Παύλου, στο "Eye του Suffolk"
Μαθητευόμενος βυρσοδέψης. Γεννήθηκε το 1132 και δολοφονήθηκε το σε ηλικία 12 ετών από Εβραίους λόγω του μίσους τους για τον Χριστιανισμό και της υποτιθέμενης ανάγκης για χριστιανικό αίμα για μια γιορτή του Πάσχα.

Η λαϊκή αντίδραση ανύψωσε το αγόρι σαν οσιομάρτυρα και επέβαλε τη λατρεία του στην τοπική εκκλησία.

Πολλά χρόνια μετά ο παπισμός απέρριψε αυτήν την απόφαση με τη δικαιολογία ότι έγινε σαν πράξη αντισημιτισμού και όχι της ιερότητας σαν μάρτυρα του χριστιανισμού. Αργότερα δε εξαφανίστηκε από τη Μεταρρύθμιση.
Όνομα: Γουλιέλμος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο γερμανικό όνομα Wilhelm. Από τα ουσιαστικά wil "θέληση" και helm "περικεφαλαία" και σημαίνει τον αποφασιστικό προστάτη.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μοντάνα
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'montana'=ορεινή. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ορέστεια.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μπογιάνα
Ετυμολογία: Σλαβο Βουλγαρικό και σημαίνει πολεμιστής, μαχητής,
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πούλια
Ετυμολογία: Νεοελληνικό όνομα για τον αστερισμό των πλειάδων (Πούλια), που αποτελείται από 7 αστέρια στα οποία μεταμορφώθηκαν οι θυγατέρες του Άτλαντα. Υποκοριστικό των ονομάτων Βεργουπουλιανή, Ζουμπουλία,
Για εορταστική μερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ρυάκη
Ετυμολογία: Προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ρύω’ και σημαίνει το ρεύμα, την πηγή, την λάβα. Δηλαδή την πηγή οποιουδήποτε υγρού και του χώρου που θα ακολουθήσει για να κυλήσει. Οπότε αυτό μπορεί να συμπεριλάβει ρυάκια, κοίτες ποταμών, χαράδρες και φαράγγια. Φαίνεται δε ότι από αυτήν τη λέξη προέρχεται και η σημερινή ‘ρείθρο’ που είναι το αυλάκι στην άκρη του δρόμου.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σύλλα
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
26 Μαρτίου > Άγιοι Κοδράτος, Θεοδόσιος, Μανουήλ και άλλοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες από την Ανατολή
Έζησαν όλοι στα χρόνια των διωγμών της Εκκλησίας, από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες. Συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
26 Μαρτίου > Άγιοι Πέτρος, Μαρκιανός, Ιωάννης, Θέκλα, Κασσιανός οι Μάρτυρες και οι συν αυτών μαρτυρήσαντες
Μαρτύρησε στην Ρώμη μαζί με τους Αγίους Πέτρο, Μαρκιανό, Ιωάννη, Κασσιανό και άλλους.
Όνομα: Θεόκλεια
Ετυμολογία: Aπό το αρχαίο ελληνικό όνομα Θεόκλεια < θεός και κλέος (δόξα) και σημαίνει "δόξα του Θεού".
26 Μαρτίου > Άγιοι Θεόδωρος ο Ιερομάρτυρας, Ειρηναίος ο Διάκονος, Σεραπίων και Αμμώνιος οι αναγνώστες
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Θεόδωρος μαρτύρησε το έτος 304 μ.Χ. στην Πεντάπολη της Λιβύης μετά του Διακόνου του Ειρηναίου και των αναγνωστών Σεραπίωνος και Αμμωνίου.
Όνομα: Άμμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άμμος'=αμμώδης, αυτός πού έγινε από την άμμο. (Άμμος / χώμα μήπως υπάρχει κανένας παραλληλισμός;)
26 Μαρτίου > Άγιος Γεώργιος από τη Σόφια της Βουλγαρίας
Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από τη Σόφια της Βουλγαρίας και κάποτε ευρέθη στην Αδριανούπολη της Θράκης. Εκεί επισκέφθηκε κάποιο τούρκο τοξοποιό για να διορθώσει το τόξο του. Όταν κάποια στιγμή ο τούρκος εξύβρισε το Χριστό, ο Γεώργιος αντέδρασε και ομολόγησε τη πίστη του. Αμέσω συνελήφθη και θανατώθηκε δια πυράς τη Μεγάλη Τρίτη στις 26 Μαρτίου 1437 μ.Χ., σε ηλικία 30 ετών.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
26 Μαρτίου > Άγιοι Θεόδωρος ο Ιερομάρτυρας, Ειρηναίος ο Διάκονος, Σεραπίων και Αμμώνιος οι αναγνώστες
Μαρτύρησε το έτος 304 μ.Χ. στην Πεντάπολη της Λιβύης μετά του Ιερομάρτυρος Θεόδωρου και των αναγνωστών Σεραπίωνος και Αμμωνίου.
Όνομα: Ειρηναίος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό ειρήνη και σημαίνει "αυτός που καταφέρνει να φέρει την ειρήνη,ο ειρηνοποιός".
Ο Άγιος Μάρτυς Ευτύχιος ήταν υποδιάκονος στην Εκκλησία των Αλεξανδρέων και υπέρμαχος των δογμάτων της Α' εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου. Ετιμάτο πολύ υπό του Μεγάλου Αθανασίου και μαρτύρησε από τους αιρετικούς Αρειανούς και τον αιρετικό Επίσκοπο Γεώγιο το έτος 356 μ.Χ.

Ακόμη ένα θύμα ενδοχριστιανικής διαμάχης.
Όνομα: Ευτύχης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχος
26 Μαρτίου > Άγιοι Θεόδωρος ο Ιερομάρτυρας, Ειρηναίος ο Διάκονος, Σεραπίων και Αμμώνιος οι αναγνώστες
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Θεόδωρος μαρτύρησε το έτος 304 μ.Χ. στην Πεντάπολη της Λιβύης μετά του Διακόνου του Ειρηναίου και των αναγνωστών Σεραπίωνος και Αμμωνίου.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Μάρτυρας του 3ου αιώνο στη Γοτθία.
Όνομα: Θέρμων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θερμός' με αναβιβασμό του τόνου.
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες μαρτύρησαν στην Ρώμη.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
26 Μαρτίου > Άγιοι Πέτρος, Μαρκιανός, Ιωάννης, Θέκλα, Κασσιανός οι Μάρτυρες και οι συν αυτών μαρτυρήσαντες
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες Μαρτύρησαν στην Ρώμη.
Όνομα: Κάσσιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'Cassianus'=του Κάσσιου. Δεν βρήκαμε αντίστοιχο Λατινικό όνομα. Το Κάσιος όμως, αποτελεί ένα από τα προσωνύμια του Δία που προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'κέκασμαι' και σημαίνει τον διαπρεπή. Το δε αρχαίο Ελληνικό 'κάσις' σημαίνει τον αδελφό/ή ή συγγενή.
Μαρτύρησε δια σπάθης. Ίσως είναι ο ίδιος μ' αυτόν της 20ης Μαρτίου.
Όνομα: Εμμανουήλ
Ετυμολογία: Ελληνική γραφή τού Εβραϊκού ονόματος «Ιμμάνου Ελ», που σημαίνει «ο Θεός μαζί μας».
26 Μαρτίου > Άγιοι Κοδράτος, Θεοδόσιος, Μανουήλ και άλλοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες από την Ανατολή
Έζησαν όλοι στα χρόνια των διωγμών της Εκκλησίας, από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες. Αφού τους συνέλαβαν, τους πίεζαν ν' αρνηθούν τον Χριστό. Αλλά αυτοί επανέλαβαν πολλές φορές την ομολογία τους και δήλωσαν, ότι ποτέ δεν θα λιποτακτούσαν από τη σημαία του Ευαγγελίου. Απελπισμένος ο δικαστής, διέταξε να διανοίξουν τις πλευρές τους. Όταν και αυτό το βασανιστήριο στάθηκε ανίσχυρο να μεταβάλει την αφοσίωση τους στον Χριστό, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
Ίσως είναι ο ίδιος Άγιος με αυτόν της 20ης Μαρτίου.
Όνομα: Εμμανουήλ
Ετυμολογία: Ελληνική γραφή τού Εβραϊκού ονόματος «Ιμμάνου Ελ», που σημαίνει «ο Θεός μαζί μας».
26 Μαρτίου > Άγιοι Πέτρος, Μαρκιανός, Ιωάννης, Θέκλα, Κασσιανός οι Μάρτυρες και οι συν αυτών μαρτυρήσαντες
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες Μαρτύρησαν στην Ρώμη.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
26 Μαρτίου > Άγιοι Πέτρος, Μαρκιανός, Ιωάννης, Θέκλα, Κασσιανός οι Μάρτυρες και οι συν αυτών μαρτυρήσαντες
Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες Μαρτύρησαν στην Ρώμη.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
26 Μαρτίου > Βαθούσης (ή Άαθούσης) και Ουίρκας (ή Ούήρικας) με τους δύο του γιους και τις τρεις θυγατέρες του, Αρπύλας, Άβήπας, Αγνός (ή Αγγιάς), Ρύαξ ή (Ρυΐας), Ηγάθραξ. Ήοκόος (ή Ήσκόης), Σύλλας, Σίγητζας (ή Σίδητζας), Σουηρίλας, Σεϊμβλας, Οέρμας (ή Οέρθας), Φίλγας και Άννα, Αλλάς, Βάρις (ή Βάρκα), Μωϊκώ, Μαμίκα, Ούϊρκώ (ή Ούηκώ) και Ανιμαΐς.
Ένας από τους 26 πού μαρτύρησαν στη Γοτθία από τους οποίους οι δύο ήταν Πρεσβύτεροι, ένας μοναχός και οι υπόλοιποι λαϊκοί.
Όνομα: Σεϊμβλάς
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
26 Μαρτίου > Άγιοι Θεόδωρος ο Ιερομάρτυρας, Ειρηναίος ο Διάκονος, Σεραπίων και Αμμώνιος οι αναγνώστες
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Θεόδωρος μαρτύρησε το έτος 304 μ.Χ. στην Πεντάπολη της Λιβύης μετά του Διακόνου του Ειρηναίου και των αναγνωστών Σεραπίωνος και Αμμωνίου.
Όνομα: Σεραπίων
Ετυμολογία: Από το όνομα του Ελληνο-αιγυπτίου θεού Σάραπη ή Σέραπη που ήταν κατά κάποιο τρόπο, εξελληνισμένη μορφή του Όσιρι.
26 Μαρτίου > Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ
Αρχάγγελος Γαβριήλ
Ερευνώντας τις γραφές κάποιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε όλο το φάσμα αυτών των άυλων, πνευματικών και φανταστικών οντοτήτων και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν ορθό με βεβαιότητα.

Γενικά ομιλούντες φαίνεται ότι υπάρχουν πάνω από 32 δισεκατομμύρια άγγελοι, δημιουργήματα του Θεού για εξυπηρέτηση του, που χωρίζονται σε διάφορες αλληλεξαρτώμενες και αλληλοδιασταυρούμενες ομάδες, τάγματα, ταξιαρχίες, χορωδίες, ιεραρχίες, πρίγκηπες, αρχάγγελους, προστάτες, ψαλμωδούς, καταστροφείς, κυβερνήτες, χαοτικούς, τιμωρούς, εφήμερους, έκπτωτους, Αφάζα (Δώρα του Θεού, για τους οποίους δεν βρήκαμε ονόματα). Υπάρχουν, κατά τις γραφές 4 για κάθε άνθρωπο που μας προστατεύουν και κρατούν σημειώσεις για όλες τις πράξεις και σκέψεις μας για να χρησιμοποιηθούν από τον Παντοδύναμο την ημέρα που θα παρουσιαστούμε μπροστά του για να κριθούμε), και πολλούς άλλους.

Μέσα από τα ονόματα του ιστολογίου μας θα αναφερθούμε ξεχωριστά για πολλούς. Από τώρα όμως μπορούμε να αναφέρουμε ότι εκτός από το όνομα Άγγελος που είναι Ελληνικό, όλα τα ονόματα αγγέλων είναι Εβραϊκά.

Ο Γαβριήλ είναι, κατά την Παλαιά Διαθήκη ο «ταξιάρχης» ο αρχιστράτηγος των αγγέλων και ο πρωτοστάτης που έφερε το μήνυμα στη Θεοτόκο για τη Γέννηση του Σωτήρος, του Εμμανουήλ και καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Ό ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Επίσης, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Αυτός εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ και στην σύζυγό του Μανωέ, αναγγέλλοντας τους ότι θα γεννήσουν τον Σαμψών. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Στον ισλαμισμό αναφέρεται σαν άγγελος Τζιμπριήλ που μετέφερε κατ' εντολή του Αλλάχ το Κοράνιο στον προφήτη Μωάμεθ μέσω οράματος στο όρος «Αραφάτ».
Όνομα: Γαβριήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τα (גבר ) ‘γκάμπαρ’=ισχυρός , και ( אל ) ‘ηλ’=θεός και σημαίνει "ο Θεός είναι η ισχύς μου".
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γουλιέλμη
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο γερμανικό όνομα Wilhelm. Από τα ουσιαστικά wil "θέληση" και helm "περικεφαλαία".
Αδελφός του Οσίου Παύλου του «ἐν τῷ Λάτρῳ» και ασκήτεψε στο όρος Λάτρος. Κοιμήθηκε με ειρήνη το 944 ή 952 μ.Χ.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
26 Μαρτίου > Άγιοι Κοδράτος, Θεοδόσιος, Μανουήλ και άλλοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες από την Ανατολή
Έζησαν όλοι στα χρόνια των διωγμών της Εκκλησίας, από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες. Συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Θεοδόσιος
Ετυμολογία: Από το Θεός και το δίδωμι και σημαίνει "ο δοσμένος στο Θεό".
Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Ε', εξέδωσε νέες διαταγές κατά των Αγίων εικόνων αλλά και όσων τις προσκυνούν, ο ηγούμενος Στέφανος εγκατέλειψε το μοναστήρι του και κατέβηκε στη πόλη για να στηρίζει στη πίστη τους διωκόμενους και να ενισχύσει την αντίστασή τους. Γι' αυτές τις ενέργειες συνελήφθη και υπέστη φυλακίσεις και εξορίες. Ευρισκόμενος στη εξορία άφησε και την τελευταία του πνοή αγωνιζόμενος για τα δίκαια της Εκκλησίας.

Άλλο ένα θύμα ενδοχριστιανικής διαμάχης.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία