Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Άγιος Αειθαλάς
Αειθαλάς > Σημαντικά Πρόσωπα (6)
Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα
Ένας εκ των σαράντα χριστιανών στρατιωτών που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Συμφωνα με διάφορες πηγές τα ονόματα τους ήταν Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Εκδίκιος, (ή Ευδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), Γοργόνιος, Ιουλιανός, (ή Ελιανός ή Ηλιανός), και Αγλάϊος ο φρουρός τους που εθελοντικά μαρτύρησε μαζί τους. Αναφέρεται επιπλέον και το όνομα Αειθάλας.
Απολυτίκιο
Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόρος, Ἀθλοφόροι Χριστοῦ Τεσσαράκοντα, διὰ πυρὸς γὰρ καὶ ὕδατος ἔνδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρῶς ἐδοξάσθητε. Ἀλλ' αἰτήσασθε, Τριάδα τὴν ὑπερούσιον, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Αειθαλάς
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αεί'=πάντοτε και 'θάλλω'=ανθίζω. Στα φυτά το αειθαλές φυτό είναι το αντίθετο του φυλλοβόλου, είναι πάντα πράσινο δηλαδή. Για τους ανθρώπους το ‘αεί’ χρησιμοποιείται με τη λέξη ‘θαλερός’ για αυτόν που διατηρεί την ζωτικότητα του, τη νεότητά του και την σφριγηλότητά του.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Αειθάλα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Αειθαλάκης, Αειθαλής, Θαλής, Λάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Ολυμπιονίκης/Νεμεονίκης/Ισθμιονίκης κτλ
Κατάλογος:
Αεθλία Αέθλιος Αειθάλα
«
Αειθαλάς
»
Αειμακάριστος Αειμεσιτεύουσα Αειμνήστη



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Οι Άγιοι Αειθαλάς και Αμών (ή Αμμών ή Αμμούν) κατάγονταν από την Αδριανούπολη της Θράκης και εργάζονταν με θερμότατο ζήλο για την εξάπλωση της πίστης του Ιησού Χριστού. Παροιμιώδης δε ήταν και η φιλαν ...
Απολυτίκιο
2
Ο Άγιος Ακεψιμάς ήταν επίσκοπος, ο Ιωσήφ πρεσβύτερος και ο Αειθαλάς διάκονος. Και οι τρεις μαρτύρησαν για το Χριστό, όταν βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Σαπώρ ο Β' (περί το 330 μ.Χ.).

Ο Ακεψιμάς ...
Απολυτίκιο
3
Ιερομάρτυρας-επίσκοπος Αρβήλ Περσίας, αποκεφαλίστηκε.
4
Οι Άγιοι Αειθαλάς και Ακεψεής καταγόταν από την πόλη Αρβήλ της Περσίας και ο μεν Αειθαλάς ήταν επίσκοπος ο δε Ακεψεής διάκονος.

Η θερμή και ζωντανή πίστη τους, τους ωθούσε να κηρύττουν καθημε ...
Απολυτίκιο
5
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος) νικητής στη 236η Ολυμπιάδα το 165 μ.Χ. στο Στάδιον, αγώνας ταχύτητας 600 ποδών κάτι σαν το σημερινό διακοσάρι.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία