Γνωστή σαν η Μεγάλη Αικατερίνη που κατάφερε με επιτυχία να μετατρέψει τη Ρωσία σε μια τεράστια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Ήταν γνωστή για την έντονη προσωπικότητα την εξυπνάδα της, τις φιλοδοξίες της και τις καινοτόμες πολιτικές και ιδέες της. Τοποθέτησε σε αρκετές περιπτώσεις γυναίκες σε ισχυρές πολιτικές και διοικητικές θέσεις. Ίδρυσε βιβλιοθήκες, ακαδημίες, εφημερίδες και πολλά άλλα.
Η βασιλεία της Αικατερίνης χαρακτηρίζεται από έντονη διαφθορά, σκάνδαλα, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω επέκταση της ρωσικής γης. Από τα πρώτα χρόνια του γάμου της δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί την σεξουαλικότητά της και τον ερωτισμό της προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της. Κανένας ποτέ δεν κατάφερε να μάθει εάν ο γιος της Παύλος ήταν γιος του συζύγου της ή του εραστή της Sergey Saltykov. ενώ ποτέ δεν έπαψε να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με γνωστούς ισχυρούς αλλά και λιγότερους γνωστούς άντρες της εποχής της.
Όταν πέθανε κυκλοφόρησε στη Γαλλία η φήμη ότι πέθανε προσπαθώντας να κάνει σεξ με ένα άλογο. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον στο ότι πέθανε από σοβαρή ασθένεια στο κρεβάτι της λίγο χρονικό διάστημα έπειτα από την πτώση της από τον ρωσικό θρόνο, γεγονός που ποτέ η ίδια δεν ξεπέρασε ψυχολογικά.
Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘αιέν'=πάντοτε και ‘καθαίρω’ που προέρχεται από τη ρίζα ‘καθ’ και το ‘αίρω’=σηκώνω και σημαίνει την πάντοτε καθαρή, αγνή, εξαγνισμένη.
Αυτό εξηγεί, ως ένα σημείο, και το λόγο που σε πολλές ξένες γλώσσες το ‘τ’ της Κατερίνας εμφανίζεται σαν ‘θ’-(th) Catherine.
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθ
...
Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο
Επίσης γνωστή σαν Νίκη, ή Κορίτσι-Φάντασμα, ή Ελλάς ή Γαλάζια Θύελλα. Φίλη και αγαπημένη του φανταστικού μικρού ήρωα Γιώργου Θαλάσση, βγαλμένοι από την πέννα του αείμνηστου Στυλιανού Ανεμοδουρά με το
...
Αικατερίνη Κορνάρο (1454 – 1510) Τελευταία βασίλισσα της Κύπρου. Μετά από αυτήν τον έλεγχο της Κύπρου πήρε η Βενετία ανακηρύσσοντας την Αικατερίνη σε "Κόρη του Αγίου Μάρκου" που σήμαινε τίτλο και πλού
...