Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Όσιος Ακεψιμάς
Ακεψιμάς > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Ο Όσιος Ακεψιμάς έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. κατά την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' του Μεγάλου. Μετά από μία ζωή κοινωνική, κατά την οποία διακρίθηκε για την ευσέβειά της, κατέφυγε στον ερημικό βίο. Έκτισε την οικία του εντός ενός σπηλαίου. Τρεφόταν από τα πενιχρά προϊόντα της φύσεως. Ενίοτε του έφερναν τρόφιμα περαστικοί και ευσεβείς άνθρωποι. Ο Όσιος κρατούσε λίγα, μόνο τα άκρως απαραίτητα για τη σίτισή του και τα άλλα τα έδινε στους φτωχούς. Έπειτα προσκαλούσε τους ευεργέτες του στο σπήλαιο που ζούσε. Εκεί ο Ακεψιμάς ανταπέδιδε την καλοσύνη τους με διδασκαλία στο λόγο του Θεού. Ο Όσιος πραγματοποίησε πολλά θαύματα. Παρέδωσε εν ειρήνη το Πνεύμα του στον Κύριο.
Απολυτίκιο
Aκεψιμάς την σάρκα χαίρων εξέδυ,
H νεκρικώς σταλείσα την γην εισέδυ.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Ακεψιμάς
Ετυμολογία: Πιθανώς από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'ακέομαι' που σημαίνει θεραπεύω, περιποιούμαι, διορθώνω, συμβιβάζομαι και μπορεί να σημαίνει τον θεραπευτή.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ακεψιμά
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Ακεψιμάκης, Άκης, Μάκης, Κέψης
Κατηγορία: Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία
Κατάλογος:
Ακεψεή Ακεψεής Ακεψιμά
«
Ακεψιμάς
»
Ακήραση Ακήρατος Αἰάκης



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ιερομάρτυρας-επίσκοπος Περσίας.
Απολυτίκιο
2
Ο Άγιος Ακεψιμάς ήταν επίσκοπος της πόλης Ανιθά, ο Ιωσήφ πρεσβύτερος και ο Αειθαλάς διάκονος. Και οι τρεις μαρτύρησαν για το Χριστό, όταν βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Σαπώρ ο Β' (περί το 330 μ.Χ.).
Απολυτίκιο
3
Μαρτύρησαν δια πυρός.
Απολυτίκιο
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία