Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Ιάσων
Ιάσων > Σημαντικά Πρόσωπα (5)
Ιάσονας και Μήδεια John William Waterhouse.
Γιός του Αίσονα και της Πολυμήδης, φίλος του Ηρακλή και αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας,
Είναι πασίγνωστη η ιστορία των ηρωικών αργοναυτών που πήγαν στην Κολχίδα για να φέρουν το χρυσόμαλλο δέρας, βασικά την προβιά του κριαριού που βοήθησε τα δίδυμα αδέλφια, Φρίξο και Έλλη, να ξεφύγουν από την κακή μητριά. Άσε που h καημένη Έλλη έπεσε, καθοδόν και πνίγηκε. Ο δίδυμος αδελφός της όμως κατάφερε να προσγειωθεί στην Κολχίδα όπου νυμφεύθηκε την κόρη του βασιλιά Αιήτη, Χαλκιόπη η οποία του χάρισε μερικούς λεβέντες. Δεν αναφέρεται πουθενά αν το κριάρι σφάχτηκε ή πέθανε από γηρατειά, αλλά με κάποιο τρόπο χρυσώθηκε η προβιά του αποκτώντας έτσι μεγάλη αξία. Το άκουσε λέει κάποιος άλλος βασιλιάς, ο Πελίας και ζήτησε από τον ανεψιό του Ιάσωνα, να του την φέρει για να του παραδώσει τον θρόνο.
Αυτός, ο Ιάσωνας, μάζεψε όλα τα παλληκάρια, ήρωες της εποχής, ναυπηγήσανε ένα πλοίο, την Αργώ κι έβαλαν πλώρη για την Κολχίδα. Τώρα, ακόμη να καταλάβω, πώς στο πλήρωμα βρέθηκαν και τα παιδιά του Φρίξου.
Με προβληματίζει ακόμη κάτι, μια πληροφορία που λέει ότι οι ποταμοί της Κολχίδας κατέβαζαν χρυσάφι όπως αυτά της Αμερικής στα οποία έβριθαν οι λεγόμενοι χρυσοθήρες. Και λέω τώρα, μήπως οι αργοναύτες μας ήταν όντως χρυσοθήρες που το μάζευαν με την βοήθεια προβιών; Ψάξτε το!

Ο Ιάσονας παραδίδει το χρυσόμαλλο δέρας στον Πελία
Αργώ Κωνσταντίνος Βολανάκης
Εορταστικές Ημερομηνίες
6 Δεκεμβρίου Ιάσων ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Ημέρα Αρχαίων Ελλήνων θαλασσοπόρων, και άλλων θαλασσινών και ποτάμιων.
Πληροφορίες για το όνομα Ιάσων
Ετυμολογία: Από το “ιάομαι, ιώμαι”, που σημαίνει “γιατρεύω, θεραπεύω” και σημαίνει "αυτός που θα γιατρεύσει, που θα θεραπεύσει".
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ιασωνίς
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Γιασουνής, Γιάσος, Γιασωνής, Ιασεύς, Ιασιάδης, Ιασίδης, Ιάσιος, Ιασίων, Ιασονάκης, Ιάσονας Ιασονίδας, Ιασονίδης, Ίασος, Ιάσουν, Ιασούς, Ίασσος, Ίασσος, Ιάσων, Ιασωνάκης, Ιησονίδης, Ιήσων, Νάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Ήρωας/Ηρωίδα Αργοναύτης
Κατάλογος:
Ίασος Ίασπις Ιασώ
«
Ιάσων
»
Ιασωνίς Ιατροκλής Ιαφέθ



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ένας από τους 70 Αποστόλους. Υπήρξε Επίσκοπος Ταρσού και μαθητής του Αποστόλου Παύλου,
Απολυτίκιο
2
Κύπριος Άγιος που αναφέρεται από τον Καρδινάλιο Eudes de Châteauroux και τον οποίο τιμούσε και η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου επί Φραγκοκρατίας.
3
Ο Άγιος Ιάσων ήταν επίσκοπος Δαμασκού και απεβίωσε ειρηνικά.
Απολυτίκιο
4
Ο Κλαύδιος ήταν Τριβούνος στο αξίωμα στα χρόνια του βασιλιά Νουμεριανου (283 - 284 μ.Χ.). Σ' αυτόν παρέδωσε ο έπαρχος Κελαρίνος τους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία, για να τους τιμωρήσει. Αλλά όταν είδε ό ...
Απολυτίκιο
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία