Φύταλος Αττικός ήρωας, γενάρχης του γένους των Φυταλιδών. Φιλοξένησε τη θεά Δήμητρα όταν αυτή έψαχνε απεγνωσμένα να βρει την κόρη της Περσεφόνη. Σε ανταπόδοση της φιλοξενίας η θεά δώρισε σ’ αυτόν τη συκιά. Αυτό μαρτυρείται από τον Παυσανία που διάσωσε σχετικό επίγραμμα που βρέθηκε στον τάφο του".
«Ήρωας και βασιλιάς, ο Φύταλος δέχθηκε εδώ την μεγαλόπρεπη Δήμητρα, όταν για πρώτη φορά εκείνη έκανε να φανεί το πρώτο φθινοπωρινό φρούτο, που η γενιά των ανθρώπων ονομάζει "ιερό σύκο".
Συκοφάντης Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘σύκο’ και ‘φαίνω – φαίνομαι’ και σημαίνει αυτόν που φανερώνει τα σύκα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ιστορία πίσω από τη δημιουργία της λέξης. Αυτή που εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αφορά την θρεπτική αξία των σύκων. Επειδή τα παστά σύκα θεωρούνταν απαραίτητα στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών, απαγορευόταν η εξαγωγή τους εκτός Ελλάδας. Όπως όλοι γνωρίζουμε όταν υπάρχει απαγόρευση δημιουργείται αμέσως παράνομη δραστηριότητα. Έτσι άρχισε το λαθρεμπόριο παστών σύκων. Αυτοί που κατάγγελλαν αυτήν την παρανομία έπαιρναν σχετική αμοιβή ‘συκοφαντία’ από το κράτος και ονομάζονταν ‘συκοφάντες’, αυτοί δηλαδή που φανέρωναν τα σύκα. Επειδή όμως γίνονταν πολλές ψευδείς καταγγελίες, για μόνο την αμοιβή, η λέξη κατάντησε να σημαίνει αυτό που ξέρουμε σήμερα. Διατύπωση δηλαδή και διάδοση ψευδών πληροφοριών για τη μείωση της αξίας προσώπου ή οργανισμού. Με μια λέξη, διαβολή.